Tekst zoals aangeleverd bij Witte Rook Residentie Satelliet Air


Marijke Hooghwinkel is beeldend kunstenaar, dichter, schrijver en organisator van 1m2 Podium. Tevens is ze (mede)organisator en coördinator voor Stichting Idee-Fixe, waar ze zich onder andere bezighoudt met projecten zoals het B-movie Underground en Trash Film Festival (BUTFF).

MARIJKE HOOGHWINKEL GEDREVEN ONDERWEG

In haar praktijk als kunstenaar wordt ze gedreven door een noodzaak die ze voelt om te maken. Haar werk bestaat uit installaties waarvan de tijdelijkheid het materiaal wordt. Door de werken vanaf de opbouw tot en met het afbreken te documenteren door middel van video, tekeningen en geluidsinstallaties, bouwt ze aan een archief dat zich blijft uitbreiden. Haar werk wordt sterk beïnvloed door het ondergaan van het maken van het werk. Door het gewoon te doen en de uitdaging van het experiment aan te gaan ontstaan kaders die de basis vormen voor haar werken.

Op dit moment is het onderweg zijn, de beweging, en tijd het kader waarin Marijke werkt. Ze is gefascineerd door de horizon die altijd onbereikbaar is en je nooit lijkt aan te raken. Door alle poëtische, filosofische, letterlijke en figuurlijke elementen van deze ‘verte’ te bestuderen, ontstaan tekeningen, videobeelden, geluid en notities. Om deze te ordenen noteert ze haar gedachten, opmerkingen en directe notities op grote vellen papier. Deze papieren slaan een brug tussen tekst en beeld, van beeld naar geluid, van geluid naar woord, en van woord naar beeld. Onder de naam #PAMFLEt vormt dit een werk op zich.

Satelliet AIR - De STEM is materiaal

Tijdens deze Satelliet AiR bij Witte Rook, toont zij de ontwikkeling van haar werk de STEM is materiaal. In dit werk gaat zij de relatie aan met haar eigen stem en die van de ander en worden er elementen zichtbaar die voortkomen uit het onderweg zijn. De geluiden van de plekken en stemmen die ze opneemt, worden elementen van een concept-geluidsinstallatie. Hierbij zijn de stemmen het materiaal, en bieden de plekken context voor het gesprek. De gesprekken gaan uit van de vraag: “wat is voor jou ‘zijn’”? Uiteindelijk wordt het werk op deze manier een parallelle geluidsinstallatie waarin Marijke de stemmen, geluiden van plekken en de geluiden van het onderweg zijn componeert en stapelt om deze zo in wisselende samenstellingen in een ruimte te laten voortzweven. Geluidslagen. Gestapelde stemmen. Het proces hiervan, samen met het werk PAMFLEt, worden tijdens haar Artist in Residence gepubliceerd op het online platform van Witte Rook.

PAMFLEt is binnen dit project een belangrijke factor. Het zijn notities in de meest ruime betekenis zich ontwikkelen tot een autonoom werk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten